MONODIETA /Czytelnia Kundalini/

Jesteś tym, co jesz...

FASOLKA MUNG Z RYŻEM I JARZYNAMI – MONODIETA

Zaleca się jeść fasolkę mung z ryżem przez 30 dni - dodając do niej dużo świeżych jarzyn gotowanych razem.
Jest to dobra dieta oczyszczająca – jednocześnie bardzo odżywcza, dobra dla nerek, jelit i całego układu trawiennego.
Można jeść owoce pomiędzy posiłkami, ale wyeliminować herbatę i kawę.
Należy pić dużo ciepłej wody (ok. 3 litrów dziennie).

Składniki:

  • 4 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki fasolki mung
  • 1/2 szklanki ryżu basmati
  • 1/4 korzenia imbiru (drobno posiekać)
  • 1 posiekana cebula
  • 3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 3 szklanki pokrojonych jarzyn (marchew, brokuły, zielone łodygi selera, cukinia)
  • 2 łyżki stołowe masła ghee (masło klarowane) lub olej roślinny
  • 1/2 łyżeczki do herbaty kurkumy
  • 1/4 łyżeczki do herbaty małych czerwonych papryczek (drobno posiekać)
  • 1/4 łyżeczki do herbaty zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki do herbaty zmielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki do herbaty zmielonego kminku (kminu)
  • 1/4 łyżeczki do herbaty nasionek kardamonu (2-3 strączki) lub mielonego kardamonu
  • 1 łyżka stołowa posiekanej bazylii

Joga Kundalini

Opłucz fasolkę i ryż. Zagotuj wodę i dodaj fasolkę mung i gotuj, aż zacznie pękać - następnie dodaj ryż i gotuj około 15 minut (od czasu do czasu mieszając).
Następnie dodaj jarzyny (jarzyny można też dodać razem z ryżem). Trakcie gotowania potrawa zaczyna gęstnieć.
Podgrzej ghee (lub olej roślinny) na patelni - dodaj cebulę, czosnek i imbir - smaż na średnim ogni, aż zacznie brązowieć. Dodaj przyprawy (oprócz ziół) smaż jeszcze 5 minut mieszając.
Dodaj trochę wody, jeśli to potrzebne.

Połącz z ryżem i fasolką i dodaj zioła - kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu, często mieszając. Konsystencja powinna być gęsta - składniki powinny być nierozróżnialne. Czas gotowania około 1 i 1/2 godziny. Można podawać z jogurtem.